Artă & Caritate

Primul "selfie" al lui Andy Warhol va fi licitat de Sotheby's

Share pe Facebook

"Dacă ar fi un artist care să ilustreze cultura selfie, atunci  Andy Warhol ar fi acela”, scrie The Art Newspaper făcând referire la o lucrare realizată de Warhol în acrilic şi cerneală pe pânză după o fotografie a sa, despre care se spune că ar fi primul lui "selfie". Numită “Autoportret”, lucrarea cu pricina, estimată la 7 milioane de lire sterline, va fi licitată de Sotheby’s, pe 28 iunie.

Acest autoportret realizat după o fotografie făcută de însuşi Warhol într-o cabină telefonică newyorkeză în 1963, îl înfăţişează pe artistul pop cu ochelari de soare la ochi şi cu acea siguranţă de sine care-l caracteriza. Autoportretul, care a fost în aceeaşi colecţie privată încă din anii 1980, marchează momentul în care Warhol, pe atunci în vârstă de 35 de ani, a întors camera foto spre el însuşi, creând astfel imaginea propriei celebrităţi. "Selfie-ul" simbolizează, în acelaşi timp, cum nu se poate mai bine, previziunea artistului atunci când spunea că “în viitor, toată lumea va fi faimoasă timp de 15 minute”.

Aceasta este o lucrare de o imensă importanţă în ceea ce priveşte istoria artei, ce marchează momentul în care Warhol s-a alăturat canonului celor mai mari portretişti", spune James Sevier, senior specialist în arta contemporană la Sotheby's, despre fotografia pe care Warhol a făcut-o pornind de la ideea dealerului de artă Ivan Karp, care i-a spus la vremea aceea: ”Ştii, oamenii vor să te vadă. Figura ta este responsabilă pentru o anumită parte din celebritatea ta”.

 

Până la momentul realizării acestui autoportret, Andy Warhol realizase deja portretele unor personalităţi precum Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor şi Elvis Presley iar ulterior, folosind aceeaşi tehnică a fotografiei, a creat celebrul “Ethel Scull 36 Times” (1963), un portret al colecţionarului de artă newyorkez Ethel Scull, aflat astăzi la Metropolitan Museum of Art din New York.

viewscnt

Articole recomandate