Film

Disney a obţinut cele mai mari încasări anuale – peste 7 miliarde de dolari

Share pe Facebook

Disney a doborât un nou record în industria cinematografică, stabilind o nouă performanţă în ceea ce priveşte box office-ul său mondial, după ce a devenit primul studio din istorie care a depăşit pragul încasărilor de 7 miliarde de dolari într-un singur an, informează revista Variety, citată de News.ro.

Pentru a stabili acest record de încasări anuale, Disney a avut nevoie doar de un spin-off al francizei „Star Wars”, trei animaţii de succes şi câteva filme inspirate din universul benzilor desenate Marvel. Această listă de filme de tip „blockbuster” reprezintă un semn cât se poate de clar care atestă faptul că Disney a devenit un competitor redutabil pentru celelalte studiouri importante de la Hollywood.

Precedentul record în acest domeniu aparţinea studioului Universal, care obţinuse încasări de 6,89 miliarde de dolari în 2015 graţie unor filme precum „Furious 7”, „Minions” şi „Jurassic World”.

Disney a depăşit pragul de 7 miliarde de dolari pe plan mondial şi datorită filmului „Rogue One: A Star Wars Story”, un lungmetraj independent desprins din franciza „Star Wars”, lansat weekendul trecut. Pelicula a obţinut aproape 300 de milioane de dolari pe plan mondial, iar specialiştii se aşteaptă să domine vânzările de bilete în perioada Crăciunului.

Tot în acest an, Disney devenise cel mai rapid studio hollywoodian în privinţa atingerii pragului de 5 miliarde de dolari în box office-ul mondial (2 miliarde de dolari în box office-ul intern şi 3 miliarde de dolari în box office-ul internaţional).

Trei dintre filmele lansate în acest an de Disney – „Finding Dory”, „Captain America: Civil War” şi „Zootopia” - au depăşit pragul încasărilor de 1 miliard de dolari în box office-ul mondial, iar lungmetrajul „Jungle Book” s-a apropiat la rândul lui foarte mult de acel prag, obţinând încasări de 966,6 milioane de dolari. Disney a avut succes de box office şi cu filme precum „Moana” şi „Doctor Strange”.

Însă nu toate producţiile Disney din 2016 s-au dovedit la fel de populare în rândul spectatorilor. „The BFG” şi „Alice Through the Looking Glass” au obţinut încasări de 178,4 milioane de dolari respectiv 299,4 milioane de dolari, fiind considerate unele dintre cele mai răsunătoare eşecuri ale acestui an.

Sub conducerea lui Bob Iger, preşedintele şi CEO-ul The Walt Disney Company, studioul a cheltuit peste 15 miliarde de dolari pentru a cumpăra Marvel, Pixar şi Lucasfilm. Acea campanie de achiziţii este considerată una extrem de reuşită, deoarece Disney deţine în prezent drepturile asupra unor personaje legendare, precum Luke Skywalker, Darth Vader, Buzz Lightyear, Captain America, Iron Man şi The Incredibles.

Disney deţine 5 din Topurile 10 ale celor mai profitabile filme din 2016 în box office-ul mondial, intern şi internaţional. De asemenea, primele patru poziţii în Topul 10 al filmelor cu cele mai mari încasări din 2016 pe plan mondial sunt producţii Disney – „Captain America: Civil War”, „Finding Dory”, „Zootopia” şi „The Jungle Book”.

viewscnt

Articole recomandate