Film

Tânărul regizor Tudor Massaci câştigă două premii valoroase din partea Royal Television Society din Londra

Share pe Facebook

Filmul Nymphs al tânărului regizor român Tudor Massaci a primit două distincţii importante zilele trecute, la British Film Institute din Londra. Filmul lui Massaci a câştigat titlul Cel mai bun film artistic de scurt-metraj, precum şi premiul pentru Cel mai bun montaj - acordate de Royal Television Society (RTS).

Societatea Regală de Televiziune a Marii Britanii (RTS) este cea mai veche societate de televiziune din lume, înfiinţată la Londra în 1927, când televiziunea se afla încă în faza sa experimentală. Cu o reţea impresionantă de centre regionale, RTS este cel mai important forum de discuţie şi analiză a televiziunii. Aflată sub patronajul Prinţului de Wales, Societatea Regală de Televiziune acordă anual premii care au devenit sinonime cu „standardul de aur” în practica de film pentru televiziune.

Tudor Massaci este student în ultimul an al Facultăţii de Film a UCA (University for the Creative Arts din Farnham, Marea Britanie), instituţie cu tradiţie academică în zona artistică ce datează din secolul 19. Tânărul regizor a câştigat în martie 2017 şi competiţia pentru cel mai bun scurt-metraj artistic (Best Short Feature) la Royal Television Society Southern. 

Nymphs (Nimfe), scurt-metrajul său câştigător la RTS, a fost realizat ca temă a modulului The Other Cinema, pentru care studenţii sunt invitaţi să facă un proiect experimental şi autonom, fără sprijin din partea Facultăţii. Tudor Massaci a semnat regia, imaginea şi montajul. Bugetul filmului, de 700 de euro, a fost destinat cheltuielilor directe de producţie - închirierea de echipament, transport şi costume. Actorii sunt amatori, prieteni şi membri ai familiei, şi au lucrat pro-bono pentru acest proiect studenţesc în care au crezut.

Nymphs este o poveste despre oameni şi insecte, filmată pe parcursul a cinci zile friguroase la Bucureşti în ianuarie 2016. Filmul explorează reţelele nevăzute care leagă şi susţin viaţa, orice formă de viaţă, şi care o şi pot zdrobi. Este o poveste despre hazardul şi bucuria vieţii trăite: „filmat în secvenţe de o expresivitate extraordinară, cu un simţ al umorului minunat, un film foarte emoţionant şi reflexiv” (Juriul RTS, Londra).

În cuvântul de deschidere, Phil Edgar-Jones, preşedintele Sky Arts, s-a declarat impresionat de calitatea filmelor nominalizate; câştigătorii competiţiei au fost selectaţi pe parcursul a mai multor nivele de jurizare, dintr-un număr record de candidaturi - 558 de filme de la 93 de universităţi şi colegii de film din Marea Britanie.  

Conform tradiţiei, filmele câştigătoare în competiţia naţională vor fi prezentate pe Sky Arts, canalul dedicat programelor de top de arte şi cultură. În sala centrala de la BFI, ceremonia acordării premiilor prestigioasei Societăţi Regale de Televiziune a fost prezentată de Katherine Ryan, noul star al comediei stand-up din Marea Britanie, cu programe de succes la BBC şi Netflix, care le-a povestit celor prezenţi despre propriile sale începuturi, cu multe eşecuri, pana la faima de azi.

„Am fost uluit să îmi aud numele pentru premiul RTS, şi apoi încă o dată pentru montaj”, a spus Tudor Massaci. „Este o recunoaştere extraordinară pentru oricine şi mai ales pentru cineva la început de drum, ca mine. Nu sunt obişnuit cu atâtea felicitări şi atenţie - nici nu-mi amintesc ce am spus pe scenă! Vă mulţumesc! Eu o să continui să fac filme!”, a declarat după câştigarea premiului tânărul regizor.

viewscnt

Articole recomandate