Beauty

Beauty editorul a testat: parfumul Gabrielle Chanel

Share pe Facebook

Parfumul Gabrielle Chanel este un manifest pentru simplitate. Dar o simplitate studiată, luxoasă, preţioasă. Este exact aşa cum era Coco înainte de a deveni Mademoiselle. Este Gabrielle Chanel.

Gabrielle era adepta simplităţii şi a naturalului. Ea considera că „machiajul trebuie să respecte structura chipului şi expresiile faciale, exact aşa cum hainele trebuie să complimenteze silueta şi liniile corpului″. Nimic exagerat sau artificial. Conceptul de natural este relevant pentru că reprezintă pentru Gabrielle cel mai sofisticat lucru. Totuşi, în viziunea artistei, machiajul era un accesoriu însă parfumul era ceva aparte, ceva ce trebuia purtat ca atare, la fel ca o piesă vestimentară. Şi pentru că uneori considera că femeile au pierdut legătură cu propriul sine, cu propriul parfum, Gabrielle şi-a propus să le aducă aminte şi să le stimuleze imaginaţia cu aromele semnate Chanel. De aceea parfumul Gabrielle este atât de suav, atât de aproape de natural, fin şi floral. Fiindcă evocă exact felul în care era Gabrielle înainte de a deveni Mademoiselle şi apoi Coco. Povestea din spatele parfumului este cu adevărat surprinzătoare. Fiindcă este altceva, fiindcă acest parfum de lansează la 96 de ani distanţă de N⁰5, primul parfum semnat Chanel dar şi primul care conţine şi compuşi chimici (aldehide), pe lângă cei naturali.

Cei mai mulţi o strigau „Mademoiselle″, apropiaţii îi spuneau „Coco″ însă pe certificatul ei de naştere stă scris „Gabrielle″. Acesta este numele ei adevărat, autentic. Astfel, parfumul Gabrielle Chanel simbolizează autenticitatea şi adevărul absolut. Este pentru cele care vor să-şi dezvăluie adevărata personalitate, fără măşti, fără comportament de faţadă. Gabrielle nu este un parfum care să strige „Admiraţi-mă, port Chanel!″ Este o aromă ce completează aura personală, ce te face să ai încredere în tine. Este un parfum sincer, dar este despre sinceritatea faţă de propria persoană. Toate aceste elemente se regăsesc şi în designul unic al sticlei, nu doar în aroma florală. Sticla este transparentă, pentru a permite parfumului să radieze. Nimic nu este ascuns, totul este la vedere. Detaliile fine fac diferenţa. Aşa cum însuşi Gabrielle Chanel spunea „Luxury is what you don′t see″.  În timp ce în majoritatea parfumurilor Chanel aromele florale sunt contopite de cele lemnoase sau combinate cu multe alte esenţe, pentru Gabrielle parfumierul Olivier Polge a ales o altă metodă: un buchet floral cu parfum care parcă radiază din piele. O floare ideală, cu o aromă aproape perfectă. Astfel, Olivier a selectat ylang-ylang, iasomie, floare de portocal şi tuberoză şi le-a potenţat aromele. Parfumierul a dat iasomiei o intensitate aparte, apoi a folosit mosc alb pentru a da o notă catifelată parfumului de ylang-ylang. 

Gabrielle Chanel conţine, pe lângă ylang-ylang,  trei dintre aromele mele florale preferate: iasomie, tuberoză şi floare de portocal. Este un parfum fin, delicat, subtil şi feminin.  Eu l-am testat timp de o lună şi îmi place. Parfumul poate să miroasă diferit, dar nu numai în funcţie de pH-ul pielii. Notele sale pot fi influenţate şi de temperatură dar şi de umiditatea din aer. Înainte să-l încerc, am citit multe păreri pe internet şi am văzut că este un subiect controversat. Mulţi se aşteptau să aibă note intense, neobişnuite, şi au fost dezamăgiţi când au testat parfumul. Totuşi, puteau anticipa direcţia pe care o va alege parfumierul casei Chanel după numele ales: Gabrielle. Nu Coco, nu Mademoiselle. Ci adevăratul său nume. Ce-mi place cel mai mult la acest parfum? Subtilitatea şi stare de bine pe care mi-o induce. Îmi place că este luxul care nu se vede dar pe care îl simţi şi îl ştii doar tu. În timp ce N⁰5 este un intens, puternic, chiar agresiv, dacă este folosit în cantităţi mari, inconfundabil, Gabrielle are note aparte dar fără să frapeze.  Este exact întruchiparea muzei sale, aşa cum era înainte de a deveni cunoscută ca fiind Coco Chanel. 

De ce este acest parfum reprezentativ, de ce este un manifest al simplităţii, natural dar sofisticat în acelaşi timp? Fiindcă este inspirat din stilul de viaţă adoptat de Gabrielle: cât mai aproape de natură. Poate vă gândiţi că ritualul ei de înfrumuseţare era unul complex şi foarte complicat. Ei bine, sper să nu fiţi uimite să aflaţi că Gabrielle prefera să doarmă cu geamurile deschise, să mănânce cât mai sănătos, să evite aerul poluat, să se trezească devreme şi să lucreze din greu. „Nothing amuses me after midnight″, afirmă Gabrielle. Iar stilul său de viaţă simplu, echilibrat şi moderat era şi unul dintre secretele frumuseţii sale. Asta pe lângă linia de cosmetice pentru îngrijirea tenului, pe care a lansat-o în 1927. Chiar şi în acest domeniu, Chanel a ales un concept simplu dar care a cucerit şi convins mii de femei din lumea întreagă. Cremele erau concepute pentru a menţine aspectul frumos şi natural al pielii. Nicio promisiune falsă sau pompoasă, niciun ritual complicat. Doar un proces inovator ce dorea să atingă stadiul perfect al simplităţii. Astfel, parfumul lansat în 2017 este un omagiu adus lui Coco Chanel, cea care înainte de a deveni astfel cunoscută era Gabrielle – liberă, pasională, rebelă dar feminină şi sofisticată.

Parfmul Gabrielle Chanel este disponibil în două variante: 50 ml – 499 lei sau 100 ml – 705 lei.

viewscnt

Articole recomandate