Drink Insider

Cum să alegi vinul perfect

Share pe Facebook

Încep direct, fără vreo introducere lungă şi fără poveşti care să amâne răspunsurile la întrebarea întrebărilor.

Pentru ce ai nevoie de vin?

  • Vrei un vin pentru o petrecere cu prietenii? Atunci alege un vin versatil care să poată fi băut şi fără mâncare, un vin uşor, proaspăt şi, fiindcă acum este cald şi vară, mă gândesc că un spumant ar merge foarte bine sau un alb proaspăt din 2016, poate şi un rozé de Provence...
  • O masă în familie unde trebuie să faci impresie? Alege vinul în funcţie de ce ţi-ai propus să găteşti sau, mai bine, decide ce vin ţi-ar plăcea; apoi fă o asociere care să le potenţeze pe ambele. Un vin bine asociat cu mâncarea poate să te facă „să plângi” (de plăcere, evident).
  • O cină romantică? Ei, aici nu trebuie să te zgârceşti, alege „top de top” ca să faci impresie, la fel şi pentru un vin pe care vrei să-l faci cadou. Un vin cu o poveste frumoasă în spate. Orice cramă care se respectă are una. Unde mai pui că aveţi despre ce povesti o noapte întreaga; aşa cum spunea şi Pasteur: „e mai multă filozofie într-o sticlă de vin decât în cel mai gros manual”.
  • Ai nevoie de vin pentru consum zilnic? Un pahar la fiecare masă? Un vin pe care să-l ai în casă în caz de nevoie, pentru „orice eventualitate”? Gândeşte-te ce bei cel mai des şi ce îţi place mai mult, iar dacă vrei să înveţi, încearcă de fiecare dată ceva nou. Ia ce ştii plus încă o butelie care te atrage, poate chiar ai noroc şi vei găsi ceva mai bun.

Cât eşti dispus/ă să plăteşti pentru un vin?

  • Pentru petrecerea cu prietenii ai nevoie de un vin bun şi ieftin, pe care îl poţi găsi lejer în retail la 20-30 lei şi de calitate foarte bună. Trebuie să ştii că întotdeauna vinul cel mai ieftin din lista unui restaurant este ales să fie foarte bun. Te poţi orienta după asta şi vei şti ce să iei. Asta poate fi valabil şi pentru vinul de consum zilnic.
  • Pentru o masă în familie sau o cină romantică? Orice variantă ai alege, la fiecare palier de preţ găseşti vinuri foarte bune. Nu e valabilă teoria că cel mai scump vin dintr-o listă e neapărat cel mai bun. Uită asta! Cu cât încerci mai mult, cu atât vei şti mai mult. Sau poate de aici ar trebui să porneşti.
  • Gândeşte-te cât vrei să dai pe un vin, este foarte important bugetul. De obicei vrem tot: vinuri bune şi ieftine! Sau, cum spunea Fănuş Neagu despre cel mai bun vin, „alb, sec, mult şi degeaba”.

Cu ce vrei să asociezi vinul?

  • Alege vinul în funcţie de mâncarea disponibilă, doar dacă ai acasă un chef poţi să alegi vinul primul şi să primeşti mâncarea potrivită pentru el. Eu zic să deţii controlul.

Alb, rozé, roşu sau spumant?

  • Pentru o cină romantică sau o masă în familie, poţi să începi cu un spumant şi apoi să continui cu un vin potrivit felului de bază.
  • Dacă vrei să faci impresie, alege un vin de desert dulce sau oferă un coniac, o cafea, un trabuc...

De aici, povestea merge mai departe, aşa cum alegi, cum îţi place, cum simţi şi cum vrei tu să o spui... Fără întrebări, doar răspunsuri.

viewscnt

Articole recomandate