„Food Cinema” în week-end la Muzeul Ţăranului Român. - LIFE.ro
Mergi la conținut

O selecţie de cinci filme japoneze, circumscrise temei ”food cinema”, vor fi proiectate la Studioul Horia Bernea al Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), de azi până duminică, în cadrul Festivalului Filmului Japonez, eveniment la care accesul publicului este gratuit.

Peliculele selectate pentru festival poartă semnătura unor regizori ai generaţiei tinere – Naoki Segi, Keisuke Toyoshima, Masaki Hamamoto, Keisuke Yoshida şi Yukiko Mishima, informează MNŢR.

Primele două filme care vor fi proiectate în festival vor avea subtitrare în limba română – ”Karaage USA” (2014), regizat de Naoki Segi, vineri, de la ora 19.00, şi ”Pleoapa mării/ Umi no Futa” (2015), regizat de Keisuke Toyoshima, sâmbătă, de la ora 18.00.

Programul festivalului va continua sâmbătă, de la ora 20.00, cu proiecţia filmului ”Cerul purpriu/ Akane zora” (2007), regizat de Masaki Hamamoto, cu subtitrare în limba engleză.

În ultima zi a festivalului, duminică, vor fi proiectate două filme cu subtitrare în limba engleză – ”Linguriţa de argint/ Gin no saji” (2014), regizat de Keisuke Yoshida, de la ora 14.00, şi ”Lacrima strugurilor/ Budo no namida” (2014), regizat de Yukiko Mishima, de la ora 17.00.

Filmul ”Karaage USA” prezintă povestea personajului Ayane, care se întoarce după cinci ani în oraşul Usa, prefectura Oita, unde există multe magazine specializate în vânzarea de pui prăjit în stil japonez, denumit ”Karaage”. Ayane se hotărăşte să preia magazinului de Karaage al familiei sale şi, în timp ce femeia se pregăteşte pentru un carnaval dedicat acestui preparat şi experimentează mai multe reţete, un american misterios soseşte în oraş.

Pelicula ”Pleoapa mării” este o adaptare după romanul de succes al scriitoarei japoneze Banana Yoshimoto. Personajul Mari tânjeşte după mica localitate de la malul mării unde s-a născut şi renunţă la slujba pe care o are la Tokyo pentru a se întoarce pe plaiurile natale din prefectura Shizuoka. Acolo deschide un mic magazin în care vinde desertul ei preferat – fulgi de gheaţă cu sirop. O întâlneşte pe Hajime, o tânără cu probleme emoţionale pe care o ia în grija sa. Cele două femei încearcă să lase trecutul în urmă în căutarea unui nou început.

Povestea filmului ”Cerul purpuriu” se desfăşoară la mijlocul secolului al XVIII-lea, în epoca Edo, şi se concentrează pe istoria unui produs japonez tradiţional – tofu şi a reţetei sale: Edomae momen-dofu (tofu tare) şi Kamigata-dofu (tofu moale), preparate de către Eikichi şi Ofumi. Aceştia sunt doi tineri care se căsătoresc şi deschid împreună un magazin de tofu cu denumirea de “Kyo-ya”, în Fukagawa. La început, tofu făcut de Eikichi nu se bucură de mare succes, însă prin strădaniile lui Ofumi şi mulţumită firii ei vesele, magazinul lor ajunge să aibă din ce în ce mai mulţi clienţi.

În filmul ”Linguriţa de argint”, protagonistul, Yuugo Hachiken, este un adolescent crescut la oraş care renunţă la viaţa citadină pentru a se înscrie la un liceu cu profil agricol din Hokkaido în speranţa că va avea mai mult timp liber şi va găsi relaxarea în mijlocul naturii. Însă, în scurt timp realizează că viaţa la ţară, muncile agricole şi îngrijitul animalelor nu sunt chiar atât de simple cum îşi imaginase. Spre deosebire de colegii săi care şi-au făcut deja planuri de viitor, Yuugo este măcinat de întrebările şi neliniştea adolescentină, neştiind ce drum va alege în viaţă. Filmul este o adaptare după seria de benzi desenate ”Gin no Saji”, scrisă şi ilustrată de Hiromu Arakawa.

În filmul ”Lacrima strugurilor”, personajul Ao, care a revenit la casa părintească, bolnav, după ce plecase pentru a urma o carieră muzicală împotriva voinţei familiei sale, încercă să cultive Pinot Noir, însă lucrurile nu merg aşa cum îşi doreşte. Roku, fratele său, care era doar un copil la plecarea lui Ao, a preluat după moartea tatălui ogorul şi ferma familiei. Vizonare plăcută!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora