Sailing & Boats

Andrei Roşu, alături de o echipă de români, traversează Marea Neagră într-o ambarcaţiune cu vâsle şi încearcă un nou record mondial

Share pe Facebook

Atlantic4, prima echipă românească ce va traversa Oceanul Atlantic vâslind, a pornit astăzi în cursa de traversare a Mării Negre într-o ambarcaţiune cu vâsle, în încercarea de a deveni prima echipă din lume care realizează acest lucru şi de a doborî în acelaşi timp un record de viteză.

Andrei Roşu, Vasile Oşean, Ionuţ Olteanu, Marius Alexe şi Alexandru Dumbravă sunt cei 5 membri ai echipei Atlantic4, care au pornit astăzi din portul Marina Limanu şi vor vâsli neîntrerupt aproximativ 1200 km, până la Batumi (Georgia). Echipa de români a aplicat la Guinness World Records tentativa de a doborî recordul mondial de traversare a Mării Negre într-o ambarcaţiune cu vâsle, care în prezent este de 29 de zile.

Scopul echipei este de a se antrena pentru cea mai dură cursă de canotaj din lume - „Talisker Whisky Atlantic Challenge” ce va avea loc în decembrie 2017. Cea mai dură cursă de canotaj din lume, „Talisker Whisky Atlantic Challenge”, constă în traversarea Oceanului Atlantic cu o barcă cu vâsle, pe distanţa de 5000 de km dintre La Gomera (Insulele Canare) şi Antigua şi va avea startul oficial pe 12 decembrie 2017. Competiţia aliniază la start un număr limitat de echipe de pe mapamond, având reguli foarte stricte: echipa nu va primi niciun suport din exterior în timpul cursei, iar membrii vor trebui să facă faţă unor provocări precum privarea de somn, vâslire în schimburi de două ore, non-stop timp de săptămâni. Barca va avea o limită de lungime şi lăţime, poate fi construită numai din anumite materiale, nu va putea fi reparată pe parcurs şi va fi echipată cu provizii numai la start.

Traversarea Mării Negre constituie o etapă foarte importantă din pregătirea echipei de români pentru provocarea Atlantic Challenge de a traversa Oceanul Atlantic vâslind -  şi este făcută în aceeaşi barcă cu vâsle ce va fi folosită şi în marea cursă pentru care se antrenează.

Prin acest antrenament, echipa urmăreşte să descopere cum se va comporta fiecare membru în situaţii extreme şi totodată să se familiarizeze cu barca, să testeze echipamentul de salvare, para ancora, hrana liofilizată, sistemele de navigaţie fixe şi portabile şi alte echipamente.

Andrei Roşu, unul dintre cei 5 membri echipajului care a pornit astăzi în cursa de traversare a Mării Negre într-o ambarcaţiune cu vâsle, este sportiv de anduranţă, deţinător de câteva recorduri naţionale şi mondiale, blogger şi susţinător de proiecte sociale. Andrei este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în 2015, când a parcurs un traseu de la Londra la Paris, compus din 140 de km de alergare, aproximativ 50 de km de înot şi încă 300 de km cu bicicleta. De asemenea, împreună cu un alt român, a terminat - în premieră pentru un tandem - cea mai grea cursă de alergare din lume, desfăşurată în martie 2016 la Cercul Polar. Este primul om din lume care a reuşit să termine circuitul 7 maratoane şi 7 ultra-maratoane pe 7 continente, performanţă premiata cu un loc în Cartea Recordurilor. De asemenea, el are la activ şi câteva curse de ultra-triatlon. 

Echipa Atlantic4 concurează cu sprijinul Kaufland România pentru împlinirea unei cauze sociale: completarea fondurilor necesare realizării unui Campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare sau incurabile. Susţinătorii pot dona pe pagina Hospice Casa Speranţei. Întreaga aventură a echipei „Atlantic 4” va putea fi urmărită pe atlantic4.ro, iar evoluţia parcursului echipei pe mare, în timp real, prin GSP.

viewscnt

Articole recomandate