Tehnologie

Cagula care se încălzeşte electric

Share pe Facebook

Faci schi? Atunci eşti obişnuit să îţi îngheţe nasul şi obrajii. Însă nu e obligatoriu. Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent University din Marea Britanie şi producătorul german Stoll GmBH au lucrat la o cagulă electrică specială care va permite evitarea infecţiilor din piept. Proptotipul are o zonă în jurul nasului şi al gurii care se încălzeşte electric. Un ştecăr croşetat poziţionat pe spatele cagulei permite utilizatorului conectarea unei baterii.

Produsul a fost gândit pentru schiori, alergători, ciclişti sau alţi atleţi nevoiţi să se antreneze în frig. Cagula vine şi cu alte îmbunătăţiri, precum firele care reflectă lumina şi care se întind în patru direcţii, un amestec de Lycra şi lână. Şi pentru că este obţinută prin printare 3D, mai puţin de 1% din material se pierde la fabricare. Firele care vor conduce electricitate şi care vor încălzi zonele de pe faţă care au nevoie de căldură suplimentară sunt atât de fine că nu pot fi detectate de pielea umană.

Cercetătorii spun că nu se vor opri aici – adică la o cagulă care e oferă atleţilor permanent aer cald, ci că vor încerca să obţină fire care să se încarce electric singur de la soare sau circuite ce pot fi ţesute în material care să fie folosite în domeniul medical. Dacă le va ieşi, vom putea în curând să vorbim de ţesături inteligente folosite pentru haine smart, capabile de pildă să măsoare semnele vitale ale purtătorului. 

viewscnt

Articole recomandate