Muzica bună se combină cu arhitectura la SoNoRo Conac - LIFE.ro
Mergi la conținut

Muzica bună se combină cu arhitectura la SoNoRo Conac

Muzica de cameră aduce din nou în prim-plan capodopere ale arhitecturii româneşti în cadrul celei de-a V-a ediţii SoNoRo Conac. Primele concerte ale lunii iunie vor avea loc în perioada 6-11 iunie, în Bucureşti şi în clădiri de patrimoniu din Oradea, Otomani, Buzău, Tescani şi Miclăuşeni.
Share this article

Muzica de cameră aduce din nou în prim-plan capodopere ale arhitecturii româneşti în cadrul celei de-a V-a ediţii SoNoRo Conac. Primele concerte ale lunii iunie vor avea loc în perioada 6-11 iunie, în Bucureşti şi în clădiri de patrimoniu din Oradea, Otomani, Buzău, Tescani şi Miclăuşeni.

Partiturile lui Franz Schubert, Ludwing van Beethoven sau  Ernst von Dohnanyi, interpretate de artiştii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel), vor puncta cu graţie detaliile renascentiste, neo-româneşti, neogotice sau aparţinând stilului eclectic francez al castelelor şi conacelor ce vor găzdui concertele lunii iunie.

Seria de concerte se va deschide pe 6 iunie cu un concert la Cetatea Oradea. Înălţată între anii 1570-1618, de către arhitecţi italieni renumiţi, Cetatea Oradea deţine astăzi titlul de cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală. Înainte de a avea arhitectura actuală, în perioada 1092-1557, a fost un important centru cultural şi religios, servind drept reşedinţă Episcopiei romano-catolice de la Oradea.

Pe 7 iunie cea de-a V-a ediţie a SoNoRo Conac continuă cu un nou concert la Conacul Komaromi, Otomani. La începutul secolului XVII, conacul a fost ridicat de către nobilul maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut şi ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy. Impozanta construcţie se înălţa precum o bijuterie în mijlocul pădurii fiind înconjurată de diverse anexe şi grajduri. În perioada postdecembristă, conacul a fost lăsat în paragină, degradându-se sever, până în 2013, când a reintrat în atenţia autorităţilor şi a fost restaurat cu mare atenţie pentru detalii şi istoricul locului.

Pe 8 iunie va avea loc singurul concert din luna aceasta în Bucureşti. Şcoala Centrală va fi gazda ce va ajuta la introducerea invitaţilor într-un timp în care fetele mergeau la pension şi lecţiile de pian făceau parte din curricula obligatorie. Şcoala Centrală din Bucureşti se numără printre cele mai vechi şi frumoase şcoli ale Capitalei, fiind înfiinţată în 1851, la ordinul domnitorului Barbu Stirbey. Iniţial, numele acesteia a fost “Pensionatul Domnesc de Fete” şi, după cum şi numele îi spune, a activat, precum şcoală dedicată exclusiv fetelor, în special celor născute în familiile de elită ale vremii. Arhitectura deosebită a acestei instituţii poartă semnătura lui Ion Mincu, care a reuşit, începând cu anul 1890, să transforme această clădire într-o operă arhitecturală, un simbol al  impresionantului stil neo-românesc ce se afla pe atunci în plină evoluţie, fiind, totodată, cea mai amplă lucrare a sa.

Pe 9 iunie artiştii SoNoRo Conac vor concerta la Conacul Alexandru Marghiloman, în Buzău. Construit în a doua jumătate a secolului XIX, fostă reşedinţă a importantului om politic Alexandru Marghiloman, conacul a intrat pe lista monumentelor cu importanţă istorică, având o arhitectură tipică pentru casele boiereşti ale vremii. Pe cele trei niveluri ale construcţiei se regăsesc 17 încăperi şi două terase, care amintesc de eleganţa secolului XIX.

Sfârşitul primei săptămâni SoNoRo Conac îi invită pe melomani sâmbătă, 10 iunie, la Muzeul Enescu, în localitatea Tescani, judeţul Bacău, iar duminică, pe 11 iunie la Castelul Sturdza, Miclăuşeni, judeţul Iaşi.

Muzeul Enescu din Tescani a fost construit în 1880 de familia Rosetti Tescanu într-un frumos parc dendrologic. După căsătoria lui George Enescu cu Maruca Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, conacul a servit drept resedinţă pentru familia lui George Enescu.

Castelul Sturdza din Miclăuşeni, judeţul Iaşi, este una dintre construcţiile de patrimoniu ce abundă în influenţe arhitecturale neogotice şi pe care l-au ridicat, între anii 1880-1904, Gheorghe Sturdza, împreună cu soţia sa, Maria, însă care a fost supus numeroaselor încercări vitrege ale timpului, păstrându-şi însă măreţia în faţa vremii şi a istoriei.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac din luna iunie va continua în următoarele clădiri de patrimoniu:

Conacul Marghiloman, Hagieşti (13 iunie 2017)

Biserica Fortificată, Cincşor (15 iunie 2017)

Castelul Kalnoky, Micloşoara, judeţul Covasna (17 iunie 2017)

Castelul Daniel, Tălişoara, judeţul Covasna (18 iunie 2017)

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora